de beste zorg voor uw dieren


Home - Dieren en tips - Een pup in huis

Een pup in huis!

Wat is er schattiger dan zo'n lief, klein, onstuimig bolletje energie in huis? Er zal ongetwijfeld veel plezier beleefd worden aan het nieuwe gezinslid, maar je bent best goed voorbereid op een jonge hond in huis. Hier alvast enkele tips zodat je viervoeter zich snel thuis voelt!

Ras

Er zijn heel veel verschillende hondenrassen en soms heel uiteenlopende redenen waarom mensen een hond willen aanschaffen. Wordt de nieuwe hond een speelkameraad voor kleine kinderen? Of heeft u belang bij een waakhond? Wil u een hond om mee op jacht te gaan? Het is belangrijk goed geïnformeerd te zijn over welk ras het beste bij u, uw gezin en uw verwachtingen past. Vraag daarom zeker advies bij uw dierenarts.

De grote dag

De pups mogen naar hun nieuwe thuis als ze een tweetal maanden oud zijn. Dit is voor het kleintje een enorme aanpassing: ze worden weggehaald uit hun vertrouwde omgeving van bij de moeder en nestgenootjes en moeten wennen aan een heleboel nieuwigheden: een nieuw huis, vreemde mensen, eventueel andere huisdieren, een rit in de auto, ...

  • Geef de fokker enkele dagen voor het ophalen van de pup een door jou gedragen T-shirt om bij de pup te leggen zodat hij alvast kan wennen aan je geur. Diezelfde T-shirt zal dan weer vertrouwd ruiken voor de pup bij u thuis als u hem mee naar huis neemt.
  • Wanneer de grote dag is aangebroken waarop je je nieuwe vriend ophaalt, kan je enkele uren op voorhand een feromonenverdamper in huis plaatsen. Feromonen zijn stoffen die de teef ook verspreidt, wat de pup zal helpen om zijn angsten om alleen te zijn, te overwinnen en zich comfortabel te voelen in zijn nieuwe omgeving. Vraag hierover meer info aan uw dierenarts.
  • Jonge hondjes slapen heel veel als ze klein zijn, net zoals kinderen. Het is belangrijk dat de pup een eigen plekje heeft, waar hij zich kan terugtrekken als hij wil uitrusten van het vele spelen, of even alleen op zijn gemak wil zijn. Dit kan zijn in zijn eigen mandje zijn, op een kussen, of in een bench. Het liefste zal de hond vanuit dit plekje een overzicht hebben over de omgeving om in de gaten te houden wat er rondom hem gebeurt terwijl hij rust.



Zindelijkheid

Eén van de eerste punten die uw pup moet leren, is zindelijk worden. En dit kan soms een frustrerend proces zijn! Hier enkele tips:

  • Neem uw pup in het begin elk uur mee naar buiten, en dit vooral na het slapen, na het eten en na het spelen. Steeds als de hond zijn behoefte buiten doet, beloont u hem met een hondenkoekje of met spelen.
  • Laat de hond vlak voor het slapengaan nog even buiten, en ook meteen bij het opstaan.
  • Straffen bij een ongelukje is uit den boze: de pup zal bang worden om in uw nabijheid zijn behoefte te doen. Gewoon opruimen en geen aandacht aan besteden is de boodschap!
  • Gebruik geen absorberende materialen in huis tijdens het proces. Hierbij leer je de pup immers om in huis zijn behoefte te doen. Hij moet zelf leren om aan te geven aan u wanneer het tijd is om naar buiten te gaan! Dit merkt u wanneer hij onrustig begint te piepen, aan de deur gaat staan, rondjes begint te draaien,...
  • Socialisatie

    De ervaring die de pup zijn eerste maanden op doet, onthoudt hij voor de rest van zijn leven! Laat de hond rustig kennismaken met de wijde wereld. U kunt elke dag één nieuwigheid introduceren. Hierbij is het belangrijk om alles op het tempo van de pup te doen: als hij angstig wordt of in paniek raakt, stelt u de hond gerust, en probeer de introductie later nog eens opnieuw.

    Enkele zaken waar de pup moet leren mee omgaan:

    • wandelen aan de leiband: laat de hond eerst zijn halsbandje omhouden tijdens het spelen, slapen, eten, wandelen, ... zodat hij het gevoel van het bandje leert kennen. Leer de hond spelenderwijs om te wennen aan de leiband door deze bijvoorbeeld in de tuin uit te proberen.
    • een rit in de wagen: doe dit niet vlak na het eten, zodat misselijkheid voorkomen wordt.
    • andere honden en huisdieren
    • huishoudapparaten: de stofzuiger, de grasmaaier
    • kinderen
    • vreemden
    • openbare plaatsen: de markt, openbaar vervoer, winkelstraat, restaurant...
    • de dierenarts: laat de pup op een positieve manier kennismaken met de geuren, indrukken, de mensen en dieren in de dierenartsenpraktijk. Zo kan hij leren dat het niet eng is om op de weegschaal en op de onderzoekstafel te staan, en een algemeen klinisch onderzoek te ondergaan door de dierenarts. U kunt zelf regelmatig de nagels, oren, ogen, tanden en staart van uw pup bekijken en betasten. Zo leert u uw hond kennen en zal hij deze handelingen als normaal en niet als bedreigend ervaren wanneer uitgevoerd door de dierenarts.